Konka Cerrahisi – ​Burun Eti Ameliyatı

Burun deliklerinin her birinin açıldığı burun boşluklarında konka olarak adlandırılan burun etleri yer alır. Burun etleri 3’er adet olmak üzere burnun üst, orta ve alt kısmında bulunur. Konkaların büyüklükleri sabit değildir ve havanın ısısı. nemi, vücut faaliyetleri, vücut pozisyonu, hormonal değişiklikler gibi birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterir. Normalde gün içinde sağ ve sol burun boşluklarındaki konkaların büyüklükleri birkaç saat arayla değişir; örneğin sağ taraftaki konkalar büyüdüğünde sol taraftakiler küçülür veya tersi olur.

Görevleri burun içi hava akımını düzenleyerek, akciğere çekilen havanın ısıtılmasını, nemlenmesini, filtre edilmesini ve iletimini sağlamaktır. Yumuşak doku ve kemikten oluşan konkalar hava soğuk olduğunda, içindeki damarlara kan dolmasını sağlayarak şişer ve burundan alınan havanın solunuma hazır hale gelmesini sağlar. Konka adı verilen burun etlerinin büyüyerek burun pasajını tıkamasına burun eti büyümesi veya konka hipertrofisi olarak isimlendirilen sağlık sorununa neden olur.

Konka Hipertrofisi Nedir?

Çoğunlukla alt konkada olmak üzere, konkalarda solunumu engelleyecek derecede ve sürekli büyüme görülebilir. Konka hipertrofisi adı verilen bu durumda özellikle egzersiz yaparken ve uykuda burun tıkanıklığı meydana gelir. Konka hipertrofisine eşlik eden septum deviasyonu da varsa burun tıkanıklığı şikayeti daha da belirgindir.

Konka hipertrofisinin en sık nedeni alerjidir. Diğer nedenleri arasında kronik sinüzit, tütün kullanımı veya pasif içicilik, kimyasal gazların solunması, hava kirliliği, burun açıcı sprey ve damlaların uzun süreli kullanımı sayılabilir.

Konka hipertrofisi en sık alerjik rinite bağlı olarak büyüme göstermektedir. Bu büyüme geri dönüşü olmayan bir hal aldığı zaman, burun tıkanıklığı, geceleri horlama ve burundan nefes almada zorlanma gibi semptomlarla kendini belli eder. Bu tip bir geri dönüşsüz büyümede cerrahi olarak konkaya müdahale ederek küçültmek gerekir. 

Burun Etinin – Konka Büyüme Nedenleri Nedir?

Bazı durumlarda burun etlerinin orta ve alt kısımları gereğinden fazla büyür. Burun etlerinin büyümesi genellikle hamilelikte, alerjik reaksiyonlarda ve burun kemiği eğriliğinde görülür. Bazı ilaçlar, çevresel faktörler ve bazı enfeksiyonlar burun etlerinde büyümeye yol açar.

Konkadaki hipertrofinin en yaygın nedeni alerjik reaksiyonlardır. Bu alerji,  polene, ev tozu ve akarlarına, hayvan tüylerine veya farklı bir etkene karşı olabilir. Konka hipertrofisi oluşumuna neden olan diğer faktörler ise, kronik sinüzit, sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımı, kirli hava ve sigara dumanına maruz kalmak, burun açıcı damla ve spreylerin uzun süre kullanılmasıdır.

  • İlaçlar: Grip ve nezle gibi hastalıklarda burun tıkanıklığı açmak için kullanılan burun açıcıların uzun süre kullanılması konkalarda kurumaya ve büyümeye yol açar.
  • Enfeksiyonlar: Viral enfeksiyonlar ve sinüzit gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarının tekrarlaması sonucu burun etleri büyür.
  • Çevresel Faktörler: Sigara içmek ve havası kirli ortamlarda uzun süre durmak konkalarda büyümeye yol açar.
  • Alerjik Reaksiyonlar: Alerjisi olan kişiler toz, polen, küf ve ev tozu içeren havayı soluduklarında burun etleri şişer ve uzun süre şiş kalır. Tekrarlayan alerjik reaksiyonlar bir süre sonra konkaların büyümesine yol açar.

Burun Eti – Konka Büyümesinin Belirtileri Nelerdir?

Burun eti büyümesinin en sık görülen belirtisi burun tıkanıklığıdır. Kişi derin nefes almakta zorlanır. Gece uykusunda oksijen alımını artırmak için ağzından nefes alıp verir, burun tıkanıklığı da horlamaya yol açar. Burun eti büyümesinin ek belirtileri ise:

  • Burun akıntısı,
  • Hafif yüz ağrısı,
  • Alın bölgesinde basınç,
  • Koku duyusunda değişimdir.

Burun Etlerinin Büyümesi Ne Gibi Şikayetlere Neden Olur?

Konka hipertrofisi temel olarak burun tıkanıklığına neden olur. Burun eti büyümesi olan hastaların en sık şikâyeti burun tıkanıklığıdır. Burun tıkanıklığı devamlı olabileceği gibi, geceleri daha da artabilir. Spor yaparken, hızlı yürüyüş ve merdiven çıkma gibi aktivitelerde ya da yatar vaziyetteyken burun tıkanıklığı hissine de neden olabilir.

Burun eti büyümesi görülen hastalarda genellikle geceleri ağzı açık uyuma, horlama görülebilir. Üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjiler, kuru hava, soğuk hava gibi nedenlerle şikâyetler artabilir ya da daha belirgin hale gelebilir.

Burun etlerinin büyümesi, bireyi burun, sinüs, geniz ve boğaz enfeksiyonlarına daha yatkın hale getirebilir, tekrarlayan burun kanamalarına yol açabilir.

Konka Hipertrofisi Tanısı Nasıl Konur?

Burun eti büyümesi belirtileri görülen hastalarda burnun iç kısmının rahatlıkla görülebilmesini sağlayan ışıklı endoskoplar yardımı ile muayene yapılır. Konkada hipertrofi olup olmadığı araştırılır, konka büyümesi mevcut ise kolaylıkla teşhis edilerek tedavi süreci başlatılır.

Burun Eti Büyümesi Tedavi Nasıl Yapılır? 

Burun eti büyümesi tedavisi planlanırken, ilk olarak konkada büyümeye neden olan faktörler değerlendirilerek yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç uygulamaları gibi tedavi seçenekleri denenmelidir. 

Alerjik konka hipertrofilerinde, öncelikli olarak bazı burun spreyleri ve alerji ilaçları uygulanmalıdır. İlaca yanıt alınamaması halinde ise radyo frekans uygulaması seçilebilir. Tedavide temel amaç, konkanın burundaki görevlerini yapabilmesini engelleyecek zararlar verilmeden burun etlerini küçültmektir. 

Yöntemlerden biri burun etini aldırma ameliyatı, yani burun etinin tamamen kesilip çıkarılması şeklindedir. Bu yöntem sonrasında solunan havanın nemlendirilmesi ve filtrelenmesi yetersiz olacağı için gerekmedikçe tamamen çıkartma işlemi yapılmaz.

Burun kemiğinde problem yoksa burun etinin küçültülmesine başvurulur. Bu amaçla geliştirilmiş son teknolojik ürün lazerle burun eti ameliyatıdır. Tek seansta sonuç alınabilir. Burun eti küçültme ameliyatında konka yüzeyinin yapısını büyük oranda korunması amaçlanır.

Burun Eti (Konka) Ameliyatlarında Hangi Teknikler Kullanılır?

  • Burun etinin ısı etkisiyle küçültülmesi (koterizasyon veya lazer),
  • Burun etinin kesilerek tamamının ya da bir kısmının çıkarılması.
  • Burun eti kemiğinin küçültülmesi veya kırılarak yana doğru itilmesi,
  • Burun etinin iç yumuşak dokularının azaltılması için mikrodebrider kullanımı,
  • Burun etinin radyofrekans dalgaları ile küçültülmesi,

Burun eti ameliyatı genellikle 15 ya da 20 dakika sürer. Fakat ek olarak burun düzeltilmesi ya da estetik gibi işlemler uygulanacaksa 2 saat kadar devam edebilir.

Konka Radyofrekans Uygulaması Nedir?  Nasıl Yapılır?

Gelişen tıbbi teknoloji ile son yıllarda sıklıkla kullanılmaya başlanan konka radyofrekans uygulamaları, burun eti büyümesi tedavisinde başarı oranı oldukça yüksek olan tedavi seçeneklerinden bir tanesidir. Konka radyofrekans uygulaması ile konkanın burun içerisindeki görevlerini yapan yüzey kısmına dokunulmaksızın, iç kısmında yer alan ve kan damarları açısından zengin olan kısmında küçültme işlemi yapılır.

Radyofrekans cihazının bir parçası olan iğne yardımıyla burun etinin içerisine girilir, verilen radyo dalgaları ile birlikte konka küçültülür. Lokal anestezi altında yapılan bir ofis prosedürüdür ve yaklaşık 10 dakika sürer. İyileşme süresinin çok kısa olması nedeniyle günümüzde en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden bir tanesidir.

Genellikle iyileşme sürecinde ağrı, fiziksel boyutta değişiklik ve koku algısında kayıp gibi uzun vadeli yan etkiler yoktur. Hasta yaklaşık 3 hafta boyunca burnunda kabuklanma olacağını bilmelidir. Nazal tuzlu su ile sık sık yıkanmasını ve bu süre zarfında antibiyotik merhem kullanılması önerilmektedir. Nadiren de olsa kanama ve enfeksiyon riski olabilir ve dikkate alınmalıdır.

Burun Eti Ameliyatı Sonrası Neler Olur?

Hastalar ameliyat sonrası 4 saat dinlendikten sonra yavaşça ayağa kaldırılır. Genelde hareketlerde kısıtlanma yoktur ama yere bakarken baş ağrısı gelişebilir. Bu nedenle hastalardan bol su içmeleri istenir.

Ameliyattan hemen sonra burun içinde dikişler ve tampon bırakılmış olacaktır. Hastadan düzenli pansumana gelmesi istenir. Tampon genellikle 3 gün burunda tutulur. Hekimler, dikişler ve iyileşme hızı konularında hastaları bilgilendirir.